Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
Pedodonti nedir?
Pedodonti yani çocuk diş hekimliği, 0-13 yaş arasındaki bebek ve çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen, problemleri saptayarak tedavileri çocuklara özel tekniklerle gerçekleştiren diş hekimliği bölümüdür.
Süt dişleri ağızda altıncı aydan itibaren sürmeye başlar ve ortalama 36. aya kadar toplam 20 adet olacak şekilde ağızdaki yerlerini alırlar. Bu süreç çocuktan çocuğa göre değişebilir. Süt dişlerinin çiğneme, öğütme gibi beslenmeyi sağlama, konuşmanın ideal gelişmesi gibi görevlerinin yanında, ardından gelecek daimi dişlere rehberlik sağlama ve yer tutma gibi fonksiyonları da bulunmaktadır. Bu durumda süt dişlerinde oluşacak herhangi bir problemin gelecekteki ağız sağlığını etkileyeceğini söylemek mümkündür. Süt dişlerinin ağızda gözükmeye başlamasından itibaren bakımının sağlaması gerekir. Bu noktada, çocuklara ağız bakımı alışkanlığını kazandırılması ve diş hekimi ziyaretlerinin planlanması oldukça önemlidir. Olası problemlerin erken teşhisi, bu problemlerin yol açacağı geri dönüşümsüz durumları engelleyecektir.
İlk diş hekimi ziyareti ne zaman olmalıdır?
Çocuklar için ilk dişhekimi ziyareti, dişlerinin ağız içinde gözükmesinin hemen ardından yani 6 ay -1 yaş aralığında yapılmalıdır. Bu ziyarette ebeveynler, olası problemler ve ağız bakımı konusunda bilgilendirilir. Ağız ve diş sağlığının devamlılığı sağlanır.
Çocuk Diş Hekimliği uygulamaları nelerdir?
- Süt ve kalıcı dişlerdeki çürüklerin tanı ve tedavisi
- Süt ve kalıcı dişlerde kanal tedavisi uygulamaları
- Diş çekimleri
- Dişler üzerindeki renklenmelerin temizlenmesi
- Kazalar nedeniyle meydana gelen dişsel durumların ( diş kırığı vs. ) tedavisi
- Eksik dişlerin yerlerini muhafaza eden sabit ya da hareketli aparey tedavileri
- Koruyucu uygulamalar
Pedodonti bölümünün kapsamında uygulanır.
Koruyucu uygulamalar
Günümüzde pedodontinin ana hedefi, dişlerle ilgili problemleri önlemek için gereken önlemleri almak ve çocukların ağız ve diş sağlığının devamlılığını sağlamaktır. Bu sebeple uygulanan tedavilere ‘Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları ‘denir. Fissür örtücü (Fissür sealant), Topikal flor uygulamaları ve Sabit ve Hareketli yer tutucu apareyler bu uygulamalar arasında sayılabilir. Gerekli ağız bakımının nasıl yapılacağı ve koruyucu uygulamaların gerekliliği konusunda diş hekiminize danışabilirsiniz.