Dişeti Tedavileri (Periodontoloji)
Periodontoloji nedir?
Periodontoloji, dişlerin etrafını çevreleyen dokuların hastalıklarının tanı ve tedavisini sağlayan diş hekimliği bilim dalıdır. Bu bölümün ilgi alanında diş eti iltihapları (diş etlerinde büyüme ve kanama), diş eti çekilmeleri, diş taşı temizliği, yumuşak ve sert dokuyu etkileyen periodontal hastalıklar yer alır.
Hangi durumlarda dişeti tedavisi gerekir?
- Diş etlerinde kanama olması durumunda,
- Diş etlerinde şişkinlik ve kızarıklık şikayeti varlığında,
- Diş eti çekilmesine bağlı estetik problemler varlığında,
- Diş eti çekilmesine bağlı kök yüzeylerinde hassasiyet oluşuyorsa,
- Ağızda kötü koku ve tat varlığında,
- Dişlerde sallanma problemi farkediliyorsa mutlaka dişeti tedavisi için başvurulmalıdır.
Dişeti hastalığı neden oluşur?
Dişeti hastalığının altında yatan ana neden bakteri plağı olsa da birçok etkene bağlanabilir. Eksik veya yanlış yapılan ağız bakımı, dengesiz beslenme, hormonal durumlar, sigara kullanımı diş sıkma gibi durumlar dişeti hastalığına neden olabilir. Kullanılan bazı ilaçların da dişeti hastalığına yol açtığı söylenebilir.
Diyabet (Şeker hastalığı), dişeti hastalığının sık görüldüğü hormonal hastalıklardan sayılabilir. Diyabet hastaları ağız bakımlarını çok detaylı yapmalı ve diş hekimlerinin kontrolünde olmalıdır.
Hamilelik, mensturasyon ve menopoz gibi dönemlerde değişen hormon dengesi de dişeti hastalığının görülme ihtimalini artırır. Bu durum, dişetlerinin bakteri plağına daha duyarlı hale gelmesine bağlanabilir.
Ağız bakımının yeterli yapılması, dişeti hastalığı oluşmasını büyük ölçüde engellemektedir. Yeterli ağız bakımı konusunda mutlaka diş hekiminizden destek almanızı öneririz. Belirli aralıklarla yapılacak kontroller, dişeti hastalığının görülme olasılığını azaltacaktır.