Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?
Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?
Ortodontik tedavilerde, hastanın isteği ve vakanın gerektirdikleri doğrultusunda; seramik braketler (estetik), metal braketler, lingual braketler (içten uygulanan) uygulanabilir.
Hareketli Apareyler
Hareketli apareyler, tek çeneyi veya tek dişi ilgilendiren hafif dereceli bozukluklarda ya da büyüme ve gelişimden faydalanarak çene ilişkilerinin düzeltilmesinde kullanılan ortodontik aygıtlardır. Hareketli apareylerin gün içinde düzenli kullanılması, tedavinin başarılı olması açısından oldukça önemlidir. Apareyler ağızdan çıkarıldığında, uygun temizliği yapıldıktan sonra özel kutularda saklanmalıdır.
Telsiz Ortodonti (Şeffaf plaklar)
Gelişen teknolojiyle birlikte, ortodontik tedavi süresince estetiğin üst düzeyde sağlanabilmesi açısından gelişmeler yaşanmıştır. Günümüzde üç boyutlu bilgisayar teknolojisi sayesinde kişiye özel olarak üretilen şeffaf plaklarla, diş konum bozukluklarının düzeltilmesi mümkündür. Şeffaf plaklar, istenildiğinde çıkarılabildiğinden tedavi gören kişiye büyük bir özgürlük sağlamıştır. Ayrıca metal braketlerin olmayışı ve plağın ağızda olsa dahi farkedilmemesi, hastaların tedaviye bağlı estetik kaygılar yaşamalarını engellemiştir. Kullanılacak plak sayısı kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte, her plak ortalama 2 haftada bir değiştirilir.
Lingual Ortodonti (Görünmez tel)
Lingual ortodonti, dişlerin görünmeyen iç yüzeylerine yapıştırılan tellerle yapılan ortodontik tedavidir. Lingual ortodontik tedavide kullanılan braketler, kişiden alınan ölçüler doğrultusunda, kişiye özel üretilir. Dişlerin iç yüzeylerine yapıştığı için, karşıdan farkedilmeyen bu tellerle dişlerdeki konum bozuklukları düzeltilirken estetikten ödün verilmemiş olur. Bu tedavi yönteminin her yaşta uygulanması mümkündür.
Ortognatik Cerrahi
Çenelerin birbiriyle ve yüzle olan ilişkisindeki uyumsuzluklarda, bazı durumlarda vakanın şiddetine bağlı olarak, tek başına ortodontik tedavi yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda ortodontik tedavinin yanında, çenelerin konumlarının ideal pozisyona gelmesini sağlayan ortognatik cerrahi tedavisi de gerekir. Bu operasyon sayesinde; ideal çene konumları elde edilir, çiğneme ve konuşma fonksiyonları iyileştirilir ve yüz bölgesindeki sert ve yumuşak dokularda estetik sonuç sağlanmış olur.